Pero Ximen 2018

on

Ostatnio w moje ręce wpadło kilka ciekawych win pomarańczowych (lub jak kto woli „skin contact”) z Hiszpanii. Poniższe jest chyba najciekawsze ponieważ proces maceracji zajął aż 33 dni, a póżniej wino było starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 13 miesięcy! Na koniec przed zlaniem do butelek producent przyznaje się, że poddał wino „lekkiemu procesowi filtrowania”.

Efekt jest dość zaskakujący, wino jest pełne, ale nie cieliste, bo zachowało zaskakująco dużo świeżości. Może to efekt owego filtrowania 😉

Kolor: piękny, głęboki pomarańcz

Nos: świeży, lekka morela złamana kiszonką

Złożoność: pełne, złożone, ale jak już pisałem wyżej zaskakująco świeże

Tekstura: gładkie

Grape: Pedro Ximenez

Piękne dobrze zbudowane wino, które zachowało zaskakująco dużo pierwotnej świeżości. Producent włożył dużo serca w jego produkcje. Było warto. Powstało tylko 258 butelek z rocznika 2018.

Co ciekawe winogrona z tego szczepy mają też pewne ciekawe zastosowanie przy produkcji sherry – ale o tym już kiedy indziej 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s