Ostatnio w moje ręce wpadło kilka ciekawych win pomarańczowych (lub jak kto woli „skin contact”) z Hiszpanii. Poniższe jest chyba najciekawsze ponieważ proces maceracji zajął aż 33 dni, a póżniej wino było starzone w beczkach z francuskiego dębu przez 13 miesięcy! Na koniec przed zlaniem do butelek producent przyznaje się, że poddał wino „lekkiemu procesowi filtrowania”.

Efekt jest dość zaskakujący, wino jest pełne, ale nie cieliste, bo zachowało zaskakująco dużo świeżości. Może to efekt owego filtrowania 😉
Kolor: piękny, głęboki pomarańcz
Nos: świeży, lekka morela złamana kiszonką
Złożoność: pełne, złożone, ale jak już pisałem wyżej zaskakująco świeże
Tekstura: gładkie
Grape: Pedro Ximenez
Piękne dobrze zbudowane wino, które zachowało zaskakująco dużo pierwotnej świeżości. Producent włożył dużo serca w jego produkcje. Było warto. Powstało tylko 258 butelek z rocznika 2018.
Co ciekawe winogrona z tego szczepy mają też pewne ciekawe zastosowanie przy produkcji sherry – ale o tym już kiedy indziej 😉