Czy wino jest wegańskie? – odpowiedź może być dla wielu zaskoczeniem …

Dzisiaj mała winna dygresja. Ostatnio odbyłem ze znajomymi długą dyskusję na temat “wina wegańskiego”. Temat o tyle istotny, że połowa mojej rodzinki to zdeklarowani weganie.

Więc w skrócie i dużym uproszczeniu wino nie jest produktem wegańskim. Ilość produktów pochodzenia zwierzęcego, które są używane w jego produkcji jest imponująca!

Stosuje się je głównie na etapie oczyszczania wina, przed etapem filtracji. Są to przede wszystkim substancje mające ułatwić koagulacje osadów różnego rodzaju, takie jak: białko jaj kurzych, kazeina, karuk, etc.

Nie należy się załamywać, jest wielu producentów, którzy przy produkcji wina nie używają produktów pochodzenia zwierzęcego. Zastępują je na przykład substancjami pochodzenia mineralnego o podobnym działaniu. Ale tylko część z nich pisze o tym na etykiecie.

W zasadzie jeśli chcecie pić “wina wegańskie” to w przypadku braku oznaczenia na etykiecie, należy stawiać na wina niefiltrowane 😉

Do dobrze, ale jak takie wino smakuje. Poniżej, przykład takiego wina.

Image-16-10-2017-14-36.png

Smakuje, po prostu jak wino, normalnie! Samo wino jest bardzo przyjemne, lekko aksamitne. Ma fajną fakturkę. Nos mango plus trawa cytrynowa. Przyjemny łagodny finisz. Generalnie jesteśmy z Babi mega zaskoczeni jakie fajne.

Image-16-10-2017-14-36-1.png

Szczep jest ciekawostką samą w sobie – jest to najpopularniejszy szczep biały uprawiany we Francji 😉

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s