Maślane Chile plus francuz z Portugalii :p

Maślane Chile plus francuz z Portugalii :p

Ostatnio jedząc obiadek z Babi w naszej ulubionej restauracji Basico, nieoczekiwanie dostaliśmy możliwość degustacji dwóch niecodziennych winek. Na jedno z nich “czaiłem” się od wielu tygodni, ale Babi twardo była na nie, Sauvignon Blanc zaraz po Pino Grigio jest szczepem którego nie toleruje 😉

Ale dziś trafiliśmy na dystrybutora i dał radę sprzedał 😉

Nos bardzo klasyczny, bez pudła. Nie da się pomylić z żadnym innym winogronem. Lekko ciemniejszy kolor zapowiada jednak coś ciekawego.

W smaku nuty cytrusa, ale złamane orzechem. Okrągłe, lekko maślane hmm ciekawe. Troszkę za dużo alkoholu jak dla mnie.

Z pewnością warto spróbować. Wino ma silną osobowość i polecam raczej do delektowania się nim, niż do picia do jedzonka. Dobra pierwsze winko zaliczone 😉

Drugie wino to czyste Alicante Bouschet, rzadko spotykany wybór nawet we Francji. Jednak w portugalli w szczególności w rejonie Alentejo cieszy się ogromną popularnością.

Samo wino jest raczej proste, nieskomplikowanie, ale ma zaskakująco bogaty i długi finish. Dane nam było tylko spróbować po “degustacyjnym” kieliszku, więc więcej napisze jak pokonamy przy najbliższej okazji cała butelkę 🙂

Z samym szczepem wiąże się też pewna ciekawostka. Otóż szczep ten cieszył się ogromną popularnością w Stanach Zjednoczonych w czasach prohibicji … powodem jest ogromna “wydajność”. Z tej samej ilości winogron udaje się uzyskać do 30% więcej fermentującego soku niż z innych szczepów 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s